Lahmacun o pizza turca

IMAG1003

L’estiu passat vam fer una viatge a Turquia, vam estar cinc dies a Istanbul i a part de fer turisme també vam provar les especialitats culinàries turques. Tot el que vam provar ens va agradar molt, sobretot el lahmacun, una varietat de pizza molt característica de la cuina armènia, també s’anomena pizza turca, tot i que aquesta definició no és molt correcte.

Bàsicament consisteix en un pa de massa de llevat, prim i allargat, que abans de fornejar s’omple d’un ragú de carn picada, ceba, tomàquet, pebrot, pimentó i especies varies. A diferència de les pizzes italianes aquesta no porta formatge i a l’hora de servir s’acostuma a tirar-hi unes gotes de llimona i unes fulles de julivert picat.

Per fer aquesta recepta he utilitzat la Thermomix, però com sempre, ho podem adaptar a la manera tradicional.

Ingredients i preparació per la massa (de 4 a 6 porcions):

  • 250 gr d’aigua
  • 30 gr d’oli de gira-sol
  • 1 culleradeta de sucre
  • 20 gr de llevat fresc premsat
  • 450 gr de farina de força
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de llavors de comí

Posem al got l’aigua, l’oli de gira-sol, el sucre i el llevat. Programem 30 segons, 37º, velocitat 2.

Afegim la farina, la sal, les llavors de comí (jo no en vaig posar perquè no en tenia) i amassem 2 minuts a velocitat espiga. Retirem la massa del got, formem una bola i la deixem reposar tapada en un bol durant 30 minuts o fins que dobli el seu volum.

Ingredients i preparació pel farciment:

  • 250 gr de carn de porc picada.
  • 1 culleradeta i mitja de pimentó picant
  • 1 culleradeta de comí en gra
  • 1 culleradeta de llavors de coriandre
  • 1 culleradeta i mitja de pebre de Jamaica
  • 1 culleradeta de sal
  • 250 gr de ceba tallada a quarts
  • 1 gra d’all
  • 75 gr de pebre verd a trossos
  • 30 gr d’oli d’oliva verge
  • 2 cullerades de tomàquet concentrat
  • 100 gr de tomàquet madur pelat, sense llavors i trossejat

Posem en el got la carn picada, el pimentó, el comí, les llavors de coriandre, el pebre i la sal. Ho piquem durant uns 10 segons, velocitat progressiva 5/10. Ho reservem en un bol.

Posem al got, sense rentar, la ceba, l’all, el pebrot verd i l’oli d’oliva. Trossegem uns 3 segons a velocitat 5. Baixem els ingredients al fons del got i sofregim 5 minuts, varoma i velocitat cullera.

Incorporem la carn amb les espècies reservades i programem 3 minuts, varoma i velocitat cullera.

Afegim els trossets de tomàquet i sofregim 5 minuts, varoma i velocitat cullera, no posarem el tap per facilitar la evaporació. Ho reservem en un bol.

Pre-escalfem el forn a 250º. Per preparar les masses, dividim la massa, que ja haurà doblat en volum, en 4 o 6 parts, jo ho vaig fer en 4, i els hi donem forma de bola. A sobre el marbre hi posem farina de blat de moro i estirem la massa en forma donant-li forma d’oval.

IMAG0999

Posem les masses en una safata de forn i a cada oval hi posem dues o tres cullerades de farciment. Dobleguem la massa, fent un lleuger plec, i estirem els extrems per donar-li la forma allargada. A sobre li podem posar ceba. Ho fornegem a 250º durant 10 minuts.

Per si voleu saber com se li dona forma a la pizza, podeu mirar aquest vídeo.

Un cop fora del forn, tirem per sobre  julivert picat i unes gotes de suc de llimona.

Bon profit!

Font: Revista Thermomix nº47, setembre.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: