Ous estrellats amb presa ibèrica i reducció de Pedro Ximénez

IMAG0846

Els ous estrellats o també anomenats trencats és una tapa clàssica de la nostra gastronomia que es pot preparar de moltes maneres i combinacions diferents. L’origen d’aquest plat, segons diuen, prové del restaurant Casa Lucío de Madrid, qui l’ha fet popular. A molts llocs d’Espanya s’anomena “estrellar” a l’acció de fregir uns ous en oli, per això els ous estrellats no són més que ous fregits.

Els ous estrellats o trencats es poden preparar de mil maneres diferents: amb patates fregides, amb patates rodones, fins i tot amb patates xips; amb l’ou per sobre o amb l’ou remenat; i acompanyat de qualsevol tipus de carn, ja sigui xoriç, pernil o xistorra. En aquest cas prepararem uns ous estrellats amb presa ibèrica i reducció de Pedro Ximénez.

Ingredients i preparació:

  • 2 patates
  • 200 gr de presa ibèrica o similar
  • 4 ous
  • 1 ceba
  • 250 ml de Pedro Ximénez
  • 40 gr de sucre
  • Sal
  • Pebre

Comencem preparant la reducció de Pedro Ximénez, ja que serà el que ens portarà més temps. És una salsa que podrem fer servir en diverses ocasions, ja que tant la podem utilitzar per completar uns postres, per amanir un aperitiu o per acompanyar a un plat principal.

En un cassó posem els 250 gr de Pedro Ximénez i els 40 gr de sucre, si no volem que sigui massa dolça podem afegir-hi menys sucre o fins i tot no afegir-ne, ja que aquest vi ja és prou dolç. Ho deixem coure a foc mig durant una mitja hora, fins que hagi reduït a la meitat i aconseguim una textura més densa. De tant en tant haurem de remenar-ho per aconseguir que el sucre es dissolgui bé amb el vi i per evitar que s’enganxi.

Seguidament piquem la ceba ben fina i la sofregim amb oli d’oliva a foc baix. Quan comenci a estar dauradeta hi afegim la carn, tallada a tires petites. Ho deixem fer a foc baix.

Pelem i tallem a tires les patates, les començarem a fregir quan tinguem a punt la salsa i la carn.

IMAG0843

Preparem els ous ferrats, els fregim en abundant oli d’oliva calent.

Incorporem la salsa a la ceba amb la carn i ho remenem bé. En aquest moment, si volguéssim la salsa més espessa ho deixaríem una mica més al foc, si ja està al nostre gust, un cop incorporada la reducció ja podem apagar el foc.

IMAG0845

Muntem el plat: posem una base de patates, a sobre la carn amb la reducció i finalment els ous fregits. Ara només falta barrejar-ho tot i ja ens podem menjar!

IMAG0848

Amb aquestes quantitats surten dos plats ben complerts, però també ho podem posar tot en una font o una cassoleta, i servir-ho com a tapa o plat per compartir.

Bon profit!

Advertisements

One comment

  1. ROSA TRENC

    A veure quan ens ho fas, que la foto està dient menja’m!!! Petonets

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: