Tots Sants: castanyes i panellets

panelletsL’origen de menjar castanyes i panellets ja prové de fa molts segles. Segons ens informen els cronistes, la tradició de menjar castanyes es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants al Dia dels Morts, o sigui, de l’1 al 2 de novembre. Durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar del moment a pregar als difunts. Fer moure les campanes durant tantes hores produïa un cansament esgotador i per això necessitaven refer forces i s’enduien castanyes, fruit típic d’aquesta època de l’any, i també una ampolleta de vi dolç per fer-ho passar. A d’altres poblacions, a mitjanit, els feligresos i veïns s’acostaven a l’església per compartir amb els campaners fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. D’aquest origen se n’ha derivat la Castanyada.

A partir del s.XVIII el costum de menjar castanyes ja s’havia estès per tot el territori i ja era habitual trobar castanyeres pels carrers de pobles i ciutats.

Els panellets i la fruita confitada també son un menjar típic d’aquesta festa, però l’origen dels panellets i la relació amb la Diada de Tots Sants no està massa clar. Unes teories defensen que els panellets són una evolució d’antics àpats funeraris, on hi havia el costum de fer un dinar després de la mort d’un familiar; en canvi, altres teories diuen que aquest costum està lligat a la benedicció dels pans que es dipositaven com a ofrena a les tombes familiars en honor a la memòria dels avantpassats i també com aliment en el viatge al mes enllà. Aquets pans haurien evolucionat als dolços panellets, elaborats amb ingredients que no es passen amb el temps i que poden aguantar dies mentre els difunts fan el seu camí cap a l’eternitat.

Però ja fa uns anys que a Catalunya s’ha introduït una altre festa forana que es celebra per aquestes dates, Halloween. Tant la Castanyada com Halloween són festes per recordar els nostres morts, però la Castanyada és una festa que es celebra des de fa més de mil anys, els primers documents que en parlen són de l’època de l’Abat Oliba, qui va decidir establir la festivitat de Tots Sants. En canvi, el Halloween és una festa pagana i d’origen celta que es va importar als Estats Units cap al 1850 i que s’ha desenvolupat a nivell comercial com a festa de disfresses de terror, diuen que a les terres celtes la gent es vestia amb disfresses espectrals i demoníaques i feia foc.

Sempre que arriben aquestes dates ens fem la mateixa pregunta: Castanyada o Halloween? Jo ho tinc clar, crec que hem de fer perdurar les nostres tradicions, fer que no es perdin i donar-lis una continuïtat sense caure en el parany de la globalització i les influencies nord-americanes. Potser disfressar-se i demanar caramels és més llaminer a l’hora de triar si celebrar Halloween o Tots Sants, però menjar castanyes, panellets i moniatos amb un bon moscatell o vi dolç és més bo i nutritiu que no pas tots els caramels que puguis recollir.

Així doncs, tu que faràs, Castanyada o Halloween?

En un proper post us deixaré la recepta dels tradicionals panellets.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: